Министерството на правосъдието предлага изграждането на електронна информационна система „Национален регистър на запорите“ в България. Чрез нея информацията за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните дела, ще бъде централизирана в единна база данни.

Системата ще е достъпна за правоимащите органи и лица на територията на страната и извън нея, информира правителственият пресцентър.
 
Към момента в българското законодателство съществува нормативна празнота по отношение на възможността за информиране на заинтересованите страни преди извършване на покупко-продажба на движими вещи (пътно-транспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.) относно наложени запори върху тях.
 
Предвидено е Националният регистър на запорите и системата за електронен публичен търг да функционират на основата на обща информационна система.

Колко могат да ви запорират от пенсията през 2021 г.

Този подход ще позволи да има общ единен стандарт при изграждането на двете функционалности и автоматизирано движение на данни от регистъра на запорите на движими вещи към модула за продажбите и обратно, пише в предложението на правосъдното министерство.
 

istock
istock

Очакванията са системата да допринесе за развитието на електронните услуги, които се предоставят на гражданите и бизнеса. Тя трябва да осигури взаимодействие между системи при проверка за наличие на запор върху вещ на дадено лице и да постигне максимална информираност на гражданите, бизнеса и държавните органи, като намали възможността за разпореждане със запорирани вещи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg