Каква е равносметката за джоба ни след празниците - над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди Коледа. Данните на оператора за безкасови плащания показват, че почти половин милиард лева са похарчени за покупки. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година.
 
От банкомати в седмицата от 19-25 декември 2022 година са изтеглени 538 милиона лева. Това е с 18% повече спрямо същия период на 2021г. Новата година идва с още празници, но и с традиционните разходи за застраховки, данъци и винетки. Така януари се превръща в истинско изпитание за семейния бюджет на много домакинства.

Как да се справим с най-трудния във финансово отношение месец от годината в условията на висока инфлация и галопиращи цени на храни и горива?
 
Домакинствата, които не могат да разчитат на приятели и ще прибегнат до услугите на банки или други финансови институции трябва да пресметнат добре, дали ще могат да покриват вноската за заема.
 
"Най-глупавото нещо, което можем да направим е да вземем втори кредит, за да погасим вноска по първи кредит. Така се влиза в дългова спирала", обяснява Николай Устамитев - кредитен консултант пред БНТ.


Бърз кредит до заплата – добра идея ли е

В условията на галопиращи цени и висока инфлация, балансът между доходи и разходи и правилното планиране са от ключово значение за семейния бюджет.
 
"Ако не могат да осигурят повече средства за тези разходи, които предстоят, то поне да ограничат някои разходи", съветва Иван Стойков - финансов анализатор.
 

istock
istock

За да не прибягват до заем от приятели или кредит, експертите съветват домакинствата да започнат планирането на разходите за Коледа, Нова година и януари няколко месеца по-рано.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg