Руското финансово министерство ще увеличи продажбите на чужда валута от държавните резерви до около 2,4 милиарда долара за идния месец, сочи проучване на Ройтерс. Ведомството ще обяви утре плановете си за периода 7 март - 6 април.

Средната прогноза на петима анализатори е, че Русия ще продаде чужда валута на стойност 2,39 милиарда долара (180 милиарда рубли) на отворения пазар в рамките на фискалните правила. Индивидуалните прогнози варират от 115 до 216 милиарда рубли.

ЕС включи Русия в "сивия списък" на данъчните убежища

През предходния период - от 7 февруари до 6 март, министерството продаде чужда валута за 160,2 милиарда рубли, за да компенсира спадналите приходи от износ на петрол и газ.

През януари финансовото ведомство на Русия обяви, че подновява операциите в китайски юани, за да подобри икономическите условия в страната и да намали въздействието на нестабилността на енергийните пазари върху икономиката на страната и държавните финанси.

istock
istock

Миналата година, след като Западът наложи санкции на Москва заради инвазията в Украйна, Русия прекрати интервенциите на пазарите в чужда валута. Санкциите включваха замразяването на 300 милиарда долара от резервите на Русия в чужда валута.

В самата Русия юанът започва да играе все по-голяма роля и да замества долара на валутните пазари, заключава Ройтерс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg