Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева не смята, че има неравнопоставеност в ресторантьорския бранш.

Така тя коментира от Добрич недоволството на собствениците на затворените заведения, предаде БТА. 

„Ресторантите, които се намират в хотелите, също са ограничени за Коледните и Новогодишните тържества, като могат да останат отворени до 22 часа”, каза Сачева. Министърът допълни, че тези ресторанти не могат да получат подкрепата от 24 лева на ден до 31 декември, от която ще се възползват заетите в затворените бизнеси. След 1 януари догодина тази помощ ще нарасне на 75% от осигурителния доход на заетите.

Искат ресторантите да работят по Нова година

„Към затворените бизнеси вече са изплатени почти 100 000 лева като кандидатствалите при нас са около 4600 работодатели за 23 000 лица”, добави Сачева. По думите ѝ плащанията ще продължат в работните дни до Коледа и след празника - до Нова година, също ще се превеждат средства.

istock
istock


Деница Сачева посочи, че решението да бъде удължен срокът на противоепидемичните мерки е взето трудно при отчитане на всички гледни точки и с приоритет да бъде запазен животът и здравето на гражданите.

По думите й това ще струва допълнително 250 млн. лева на държавата, като в ресурса се включва и мярката по оперативната програма „Конкурентноспособност” за връщане на 20% от оборота на затворените бизнеси, която Министерството на икономиката отваря.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg