Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата на ЕК за адекватни минимални заплати у нас. Това каза служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от БТА. Той обясни, че срокът за въвеждане на Директивата е 2 години, но правителството ще положи усилия правилата да влязат в сила у нас по-рано.

Според него промените в Кодекса на труда (КТ), гласувани от 48-ото Народно събрание по-скоро затрудняват вземането на бързо решение относно въвеждането на директивата, отколкото да го благоприятства, коментира той. И добави, че решението на парламента създава и друго затруднение.

Народното събрание предвиди до 1 септември да бъде определен от Министерския съвет нов размер на МРЗ за следващата година, припомни той. Отчитайки хода на съгласувателната процедура, на общественото обсъждане и възможността за разработване на съответен нормативен акт, този срок е невъзможен, коментира още министърът.

Проблеми с новата минимална заплата

И уточни, че най-ранните данни на Националния статистически институт, въз основа на които следва да бъде определен размерът на МРЗ за следващата година, излизат на 12 август. Лазаров каза, че всички съображения за промените в КТ са били представени, но не са били взети предвид от парламента.

istock
istock

Междувременно работодателските организации сезираха с писмо еврокомисаря по работни места и социални въпроси Никола Шмит за решението на Народното събрание от 10 февруари т.г. за промени в Кодекса на труда, с които се предвижда Министерският съвет за определя минималната работна заплата за страната ежегодно в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата. Според работодателските организации, това решение нарушава правото на Европейския съюз.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg