Ще има пари за пенсиите през януари, тъй като не се прие предложението на Ананиев, което щеше да блокира средствата. Министър Велкова призова да се мисли какво се предлага на трибуната. Това каза съветникът на финансовия министър Любомир Каримански пред NOVANEWS.

"Предупреждавахме, че социалните пакети ще имат много висока цена. Трябва лека-полека да мислим за целеви мерки, таргетирани към уязвимите групи. Цялата подкрепа трябва да не отива хаотично, а целево. Eнергийните мерки също трябва да бъдат таргетирани към малките и средните бизнеси, защото иначе ще стигнем до момент, в който няма да има чуждестранни инвестиции", обясни той.

Повече пари за вдовишки добавки

По думите му има два фактора, които влияят върху държавния дълг. "Единият е външният - геополитически фактор, свързан с множеството кризи, вторият са вътрешногенерираните кризи.  И двата фактора са мощно оръжие срещу спазване на фискалната дисциплина. С вътрешния фактор ни е по-възможно да се борим. Предложенията на партиите са необмислени и популистки, без ясен ефект за държавата. Общо 16 предложения за 5,7 млрд. лева бяха направени, но откъде ще се вземат пари за тях, не се казва", коментира Каримански. 

Според него лицемерието е присъщо на БСП, а не на служебното правителство.

istock
istock

"Знаехме, че инфлацията е 10-12%, но още по времето на редовния кабинет в макрорамката пишеше, че минималната заплата ще е 710 лева. Нинова не знаеше ли, че инфлацията ще се увеличава, за да предложи друго? Трябва да има редовно правителство, за да се изпълни Закона за публични финанси. Всички 7 партии имат различни политики, на коя да угоди служебният кабинет? Ако предложи свои мерки, ще тръгне дебат дали е трябвало служебно правителство да вкарва редовен бюджет", посочи финансистът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg