Цифровото евро ще бъде европейско платежно средство, което ще може да се използва безплатно за електронни плащания навсякъде в еврозоната. Това заяви пред Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) на Европейския парламент Пиеро Чиполоне, който е член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), се посочва на сайта на финансовата институция.
 
Въвеждането на цифровото евро няма да премахне възможността за потребителите да плащат в брой, отбеляза Чиполоне пред евродепутатите.
 
Той ги увери, че Управителният съвет на ЕЦБ няма да приеме нито едно решение, свързано с въвеждането на цифровото евро, докато не бъде приет съответен законодателен акт.

Икономист: Дигиталното евро може да стане факт още в настоящия Европейски парламент

Представителят на Изпълнителния съвет на ЕЦБ посочи факторите, които са ключови за успешното изпълнение на подготвителната фаза от програмата. Необходимо е да бъдат установени потенциални доставчици на дигитални услуги, които да създадат платформа, чрез която ще се осъществяват плащанията с цифрово евро, както и да изградят необходимата инфраструктура за нейното функциониране. Трябва да бъдат подготвени правила, въз основа на които ще функционира цифровото евро и да бъде гарантирана стабилността на финансовата система, посочи Пиеро Чиполоне.
 

istock
istock

"Накрая, но не на последно място, трябва да гарантираме много по-висока степен на сигурност за потребителите, които ще извършват електронни разплащания", заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase