Експерти във финансовата сфера от коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се събраха на среща в парламента в сряда. Те обсъдиха параметрите на държавния бюджет, който трябва да бъде внесен за гласуване в пленарна зала до края на април.
 

След срещата представители на двете коалиции обявиха, че са се обединили около параметрите, които трябва да включва план-сметката на държавата - 3-процентен дефицит, запазване размера на данъците, индексиране на пенсиите по швейцарското правило и поддържане на учителските заплати в размер на 125% от средното възнаграждение за страната.

Разходите за пенсии са близо 10% от БВП

„Успяхме да излезем извън режима на обичайните публични наддавания и стигнахме до няколко общи виждания. На първо място – финансирана, благоразумна финансова политика, така че да не се лишаваме от разходи за развитие”, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

Двете коалиции обаче не са единодушни за това кой трябва да внесе новия бюджет. Според ГЕРБ-СДС това е задължение на редовно правителство. От ПП-ДБ обаче смятат, че план-сметката ще бъде внесена от служебния кабинет, тъй като срокът е твърде кратък.

„За да може да се приеме бюджет до средата на юни, процесът трябва да започне до 1-2 седмици”, подчерта Асен Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg