От началото на годната средната цена на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е 52 евро за мегаватчас.

За сравнение, в Германия е била 32 евро, а във Франция – 35 евро. А този уикенд разликата достигна фрапиращи нива – 2 евро в Германия, 14 евро във Франция и 63 евро в България при сегмент „ден напред“.

„Имаше случаи, при които купувахме на 130 евро. И това не са единични случаи, на такива пикове. Умишлено или не, тази несигурност и непрогнозируемост убива индустрията в страната.

Независимо дали са малки и семейни фирми, или големи промишлени предприятия, всички са негативно засегнати“, коментира пред Nova Славин Янакиев, изпълнителен директор на старозагорското индустриално предприятие „Прогрес“.

Повод за това стана рекорда на цените на тока за бизнеса през уикенда. 63 евро за киловатчас струваше тока у нас срещу евро и половина в Германия. Сравнението направи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

istock
istock

Янакиев обясни, че при цена на тока над 40 евро за мегаватчас предприятието вече работи на загуба. „Вече втори месец работим на загуба, защото цената е над 52 евро.

А сме длъжни да купуваме, защото производственият ни процес е постоянен. Хората напускат българските фирми, искат възнаграждения като в Западна Европа, а ние се опитваме да им ги даваме.

Нов доставчик и по-скъп ток от 1 юли

Но цената е два пъти по-висока у нас, отколкото е в Германия,
а понякога, както този уикенд - 40 пъти по-висока“, каза Янакиев.

Според него движението на цените на българската енергийна борса не подлежат на здрава логика, поради което той не изключва да има протести срещу бездействието на държавата.

Вместо да работим, ще трябва да изкарваме хората, за да се даде гласност на проблема, за да може този пазар да стъпи на здрава логика и да работим спокойно, да знаем каква ще е цената на тока и да е съизмерима със съседните страни и на Западна Европа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg