Турската лира достигна за кратко ново рекордно дъно от 18,85 спрямо долара в ранната търговия в понеделник с оглед на общото поскъпване на зелените пари и геополитическите рискове.

Валутите на нововъзникващите пазари бяха подложени на съвместен натиск, след като доларът се повиши рязко в петък след силния доклад за пазара на труда в САЩ през януари, който предполага, че Федералният резерв може да продължи с политиката на повишаване на лихвите по-дълго от очакваното.

България е любима туристическа дестинация за турците

Индикациите, че Съединените щати ще настояват за по-твърда позиция по отношение на прилагането на санкциите срещу Русия, също увеличиха натиска върху турската лира, след като Вашингтон предупреди Анкара за износа за Москва на химикали, микрочипове и други продукти, които могат да бъдат използвани в руските военните усилия в Украйна, събщава Ройтерс.

Графика американски долар/турска лира

Пазарите следят и за въздействието на мощното земетресение с магнитуд от близо 8,0 по Рихтер в централна Турция и северозападна Сирия, което причини смъртта на най-малко 500 души и рани хиляди двете държави след срутване на сгради в засегнатите от трусовете региони.

За последно турската лира достигна рекордно дъно на 26 декември, когато падна до 18,844 за долар.

Турската валута отслабнала с близо 1% от началото на годината, а в рамките на последните 12 месеца - с близо 38%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg