"Правителството има готовност да удължи до края на годината най-мащабната мярка за запазване на заетостта – мярката „60 на 40“, веднага след актуализацията на бюджета".

Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на заседание в НС.
 
По думите му с промените в държавния бюджет ще бъдат осигурени 430 млн. лв.
 
"В момента се намираме на прага на четвъртата вълна от COVID пандемията. Министерството на труда и социалната политика полага всички усилия да подкрепи всички групи работещи, които няма да могат да упражняват своята дейност", посочи социалният министър.

Без добавка към пенсиите през ноември, ако не се актуализира бюджетът

Той допълни, че в мерките, които предвиждат да бъдат реализирани до края на годината, се включват и самоосигуряващите се лица.

"Самоосигуряващите се може да бъдат подкрепени за запазване на заетостта на наетите при тях хора и по мярката "Запази ме +", или по 75/ 0. Предвижда се да бъде запазена заетостта на около 60 000 души.

istock
istock

По нея ще могат да кандидатстват и самоосигуряващите се, чиято дейност е ограничена от заповед на държавен орган, с която е преустановена дейността в определени икономически дейности.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg