Пенсионерите може да останат без 50-левовата добавка през ноември, ако не се стигне до актуализация на бюджета, предупреди служебният министър на финансите Асен Василев в кулоарите на парламента.

По думите му възможностите за преструктуриране на капиталовите разходи почти са "изядени", заради което и сега служители на пътни компании протестират, информира репортерът Марта Младенова.

Икономическите екипи на политическите сили бяха поканени, за да се запознаят с актуализацията на бюджета, заяви Асен Василев, като припомни, че единствено ДПС са отклонили поканата. На всички, които твърдят, че може и без актуализация, Василев отговори:

Ще има ли пари за добавка към пенсиите без актуализация на бюджета

„Да отворят Закона за бюджета и да посмятат с един калкулатор“, за да установят, че с още едно преструктуриране, ще има пари за мерките за септември и октомври, и то не за всички.

iStock
iStock

Ще има ли пари за пенсии?

„За допълнителните 50 лева най-вероятно пари няма да има за ноември месец без актуализация“, каза служебният министър.

Голяма част от преструктурирането на капиталовите разходи вече е направено, припомни още той:

„Като говорим за капиталови разходи, виждате, че хората в момента стачкуват, защото са взети в някой момент тези капиталови разходи, някой ги е изял. Това не е начин да се прави политика. Политиката трябва да се прави в парламента със санкция на парламента“.

Променят методиката за определяне на линията на бедност у нас

„Ако ми гарантирате, че ноември ще има парламент, който първата си седмица ще има бюджетна комисия да приеме актуализация, нека да минем на такъв план. Но виждаме, че тук имаме парламент, който 4 седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне да си върши работата“, подчерта още Асен Василев. 


"Ние сме подсигурили необходимия ресурс от Министерството на финансите, така че всички пенсионери да излязат над линията на бедност, самата схема как да стане е в министерството на труда и в парламента", добави министърът.

Вече над един милиард лева от капиталовите разходи са преструктурирани т.е. има малко останали възможности и затова е необходима санкция на НС, което да каже как точно да бъдат похарчени, изтъкна Асен Василев.

Как да получаваме по-висока пенсия

"Ние сме дали една папка как точно това да стане, така че те да стигнат до всички граждани и фирми", увери той. И уточни, че до март са били изплащани по 50 лв. към пенсиите и мярката 60/40, за да могат те да продължат, вече са преструктурирани над един милиард лева. 

Той се въздържа от отговор дали би приел да е отново министър, ако служебното правителство стане редовно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg