Очаква се служебното правителство да одобри изплащането на еднократна финансова помощ на наследниците на загиналите при пожарите у нас. В началото на месеца двама горски служители загубиха живота си при потушаването на пожара в гората край село Петрово, община Сандански.

Ще бъде променена и методиката за определяне линията на бедност у нас, като правителството предвижда през следващата година тя да е 413 лева.

Линията на бедност за 2022 г. е съобразена с изследването на Европейския статистически институт, което отразява социално-икономическата среда у нас за 2019 г., но предвид промените в пандемичната 2020 г. и първите шест месеца на 2021 г. се предлага стойност от 413 лв., като се отчита, че все още са налични рискове да се промени потреблението и нивата на заетост.

Линията на бедност да скочи до 418 лв. настоява КНСБ

За това подходът е консервативен е записано в мотивите. Но е посочено, че се гарантира да се обезпечат политиките към ограничаване на бедността у нас. Като частично ще се компенсира изоставането в линията на бедност през тази година, която тази година е 369 лв.

istock
istock

Правителството ще приеме и доклада за касовото изпълнение на държавния бюджет за полугодието. Допълнително средства ще се отпуснат по бюджетите на Министерство на правосъдието, МЗХГ и Министерство на икономиката.

Как предлагат да се дава добавката за бедност

На президента ще бъде предложено да издаде указ за назначаване на военнослужещ на длъжност и удостояване с висше военно звание, както и освобождаване от длъжност на офицери от висшия команден състав на армията. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg