Линията на бедност за 2022 г. трябва да бъде 418, а не 413 лева, както предвижда проект на правителствено постановление - това е становището на КНСБ. Срокът за обществено обсъждане на документа изтича днес.

От синдиката изразиха несъгласие и с предложение на кабинета за промени в самата методика за определянето на официалната линия на бедност. В момента тази линия е 369 лева.

Как предлагат да се дава добавката за бедност

Синдикални експерти обясниха, че според предлаганите от правителството промени в методиката се предвижда да отпадне корекцията на линията на бедността с инфлацията, измервана с т.нар. малка потребителска кошница.

От КНСБ са категорично против това с аргумента, че цените на основни хранителни продукти растат и това се отразява особено на нискодоходните домакинства.

istock
istock

Затова искането на синдиката е предложената от правителството стойност от 413 лв. за линията на бедността за догодина да бъде приета за базово и тя да се индексира с 1,2%, колкото е инфлацията в периода юни 2021-а – декември 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg