С инфлацията, последвана от повишаването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) и ФЕД, евтините пари свършиха, заявиха участници във форума "Експо Моите пари 2022". Събитието продължава и утре.
 
В дискусията се включиха Боян Казанджиев - "иуво Груп" (iuvo Group), Николай Павлов - "Елана Фонд Мениджмънт", Асен Стойчев - Първа инвестиционна банка (Fibank), Мехмед Дикме - "Експат Асет Мениджмънт“ (Expat Asset Management) и Александър Тотев - "Банка ДСК".
 
По-добре е да се подхожда активно при управление на финансите. Това се отнася както за индивидуалните инвеститори, така и за мениджърите на инвестиционни фондове, посочиха участниците в дискусията. Много хора изтеглиха парите си от банките и търсят възможности за инвестиции. Няма минимум от пари, които могат да се инвестират, нужна е само добра стратегия за диверсификацията и управлението на инвестициите. Не трябва да се концентрира риск само в един актив, препоръчваме не повече от 5 процента от активите в един агресивен актив с очаквана доходност (но и загуба) от 30-40 процента на година, заявиха те.

Как да подсигурим финансово бъдещето на децата си

Мехмед Дикме каза, че хората стават все по-активни и желаят да инвестират. Облигациите напоследък предлагат много добра и атрактивна доходност. Доскоро доходността им беше ниска, но сега може да се направи прилично портфолио с приход от 5-6 процента годишно в хоризонт 5-10 години. А това са най-ниско рисковите активи. Оттам доходността може да се надгражда в акции, криповалути или суровини, допълни той, цитиран от БТА.

istock
istock

Инвестициите в дългови ценни книжа (облигации) са атрактивни сега, защото при лихва от 5-6 процента годишно след време, когато инфлацията падне до нива от 2-3 процента, инвеститорите ще компенсират инфлацията и ще реализират печалба, коментираха и другите участниците в срещата.
 
Хората изграждат инвестиционния си портфейл въз основа на информация, получена в специализирани групи и затова подобни дискусии са много ценни, добави Ралица Григорова, финансов консултант в "Елана Фонд Мениджмънт".
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg