Жените в България получават средно с 12,6 процента по-ниски заплати от мъжете, но в редица икономически дейности разликите са много по-големи, сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
 
Над 40% от жените на възраст от 25 до 34 години имат висше образование, при 28% висшисти сред мъжете в същата възрастова група.
 
Всеки четвърти депутат в 49-ото Народно събрание е жена, а политиката у нас се възприема като предимно "мъжка" професия, показва изследването. На последните местни избори миналата година жителите на 34 общини са избрали жени за кметове. Жени са начело и на 75 от общинските съвети.

Жените работят по-често на непълно работно време от мъжете

В някои сфери жените получават с 30% по-ниски заплати от мъжете, например финанси и застраховане, каза заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова: "В хуманно здравеопазване и социална работа с 24 процента е по-ниско заплащането. В култура, спорт и развлечение - с 20 процента", уточни тя.
 
Има и дейности, например строителството, в които жените получават с 16% по-високо възнаграждение от мъжете, тъй като в този отрасъл те са на позиции за по-квалифицирани кадри като инженери и проектанти.
 

istock
istock

Дейностите с най-много работещи жени са търговията, преработващата промишленост, здравеопазването и образованието.
 
Наетите жени преобладават в най-ниско платените дейности като хотелиерство и ресторантьорство. В България жените на мениджърски позиции са по-слабо представени – 45%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase