Предложенията за промени в двете наредби - за командировъчните в страната и за тези в чужбина, ще влязат в дневния ред на заседанието на Министерския съвет (МС) утре. Това потвърди вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналисти след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи БТА.
 
На тристранката синдикатите подкрепиха двете наредби. От работодателските организации също изразиха подкрепа. Съображение беше изказано от Българската търговско- промишлена палата (БТПП) относно част от разпоредбите, които се предлагат, че не следва да бъдат предмет на колективното трудово договаряне, посочи Лазар Лазаров. Той каза, че по принцип БТПП подкрепят проекта на наредба.
 
С постановлението на МС за изменение и допълнение на Наредбата за служебните командировки и специализации в страната, предложен от Министерството на труда и социалната политика, се предвижда увеличение на минималния размер за дневните разходи при командировка от 20 лв. на 40 лв. Друга съществена промяна, обясни социалният министър, е заповедта за командировка да има възможност, според възможностите на съответното предприятие, да бъде издавана в електронен вид. По думите на Лазаров целта е да се облекчи процедурата. Въвеждаме и възможност за гъвкавост за отчитането на извършената работа от страна на работещия и служителя, като това ще бъде по преценка на командироващия, обясни още той.
 
Друга промяна касае начина на отчитането на разходите при ползване на личен автомобил от страна на командированото лице, заяви също Лазаров. Целта е да се отчете по-точно реалният разход с възможността да се прилага нормата за смесен режим на движение – градски и извънградски, предпоставени от съответния производител на автомобила. 
 
При измененията в наредбата за командировките в чужбина, предвиждащи по-високи командировъчни, е направен опит за отчитане спецификите на конкретните държави, обобщи министърът.

Ще плащат по нов начин пътните при командировка

Проектът на постановление на МС за изменение в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, внесен от Министерство на финансите, дава предложение за повишение на дневните командировъчни съобразно жизнения стандарт в държавата, в която се предвижда да пътува командированият. Така сумата за дневни пари може да варира от 39 евро (например за Словакия) до 59 евро (за Великобритания) в рамките на Европа.
 

istock
istock

БТПП подкрепи и двата проекта, след допитване до бизнеса, каза председателят на организацията Цветан Симеонов на брифинг след края на НСТС. Общо 97% от анкетираните одобряват промените в Наредбата за командировките в страната, а 85% одобряват промените в Наредбата за командировките в чужбина. Имаме почти един голям консенсус за повишаване на командировъчните, каза той. В този смисъл, оставаме с резерви за включването на колективните трудови договори в източниците на увеличение на командировките, уточни Симеонов.
 
Любослав Костов от КНСБ припомни, че Наредбата за командировките в страната не е променяна 15 години, а тази за командировките в чужбина – от близо 20 години. КНСБ подкрепя всеки ръст нагоре, в условията на замразяване за дълъг период от време и нарастваща инфлация, посочи той. Имаме своите бележки по отношение на използваната методология за Наредбата за командировките и специализациите в чужбина, тъй като са използвани много сложни методологически похвати, които не отчитат изцяло инфлационния елемент и поскъпването на издръжката на живота в съответните държави, разясни Костов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg