80% от бюджет на София за тази година и 95% от инвестиционната програма са насочени към инвестиции в кварталите - ремонти на улици и тротоари, нови детски градини и училища и по-добро транспортно обслужване, и подобряване на чистотата на въздуха.

Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет, на което се разисква бюджета на столицата за тази година.

Документът предвижда бюджетът на София да е в размер на 1,729 млрд. лева, като собствените приходи са 789 млн. лв.

Вижте кога пускат третата линия на метрото

Над 63 млн. лв. ще отидат за строителство на 13 детски градини, 2 ясли, 6 училищни сгради и ремонт на други 26. Отделно общината ще кандидатства за финансиране на изграждането на нови детски градини и със средства от държавата.

С 21,5 млн. лв. повече се предвиждат за градски транспорт, като транспортната задача се увеличава с почти 2 млн. км.
479 млн. лв. са инвестициите в града, които общината планира да направи. 60% от тях са евросредства.

istock
istock

“Продължаваме всеки лев от данъците на софиянци да удвояваме чрез привлечените европейски средства. Чух много спекулации, че капиталовата програма е в по-малък размер.

Причината е завършването на най-големите обекти, финансирани с европейски средства. Тази година завършване третата линия на метрото.

Това са сериозни инвестиции в “Подуяне”, “Хаджи Димитър”, “Овча купел”, “Красно село”, “Горна Баня” и др. Изброявам ги, защото мантрата, че няма инвестиции в кварталите и манипулациите, че големите обекти са някъде другаде, е удобна за политически внушения, но е далеч от истината”, посочи Фандъкова.

Общината вече е подала заявка за следващия програмен период за финансиране от общо 390 млн. евро за разширение на третата линия на метрото към кварталите “Левски” и “Слатина”.

За довършването на третата метролиния и покупка на нови тролеи, трамваи и електробуси са предвидени 203 млн. лв.

Тази година ще продължи разширението на булевардите “Филип Кутев” и “Тодор Каблешков”, за изграждане на пробива на бул. “Петър Дертлиев”, връзките на бул. “Ботевградско шосе” със Северната скоростна тангента и др. Средствата за основни ремонти са над 172 млн. лв.

istock
istock

42 млн. лв. са предвидени за ремонт на паркове и озеленяване. До месец Фандъкова ще представи нова програма за засаждане на дървета в кварталите.

Тази година трябва да приключи реставрацията на банята в Банкя и да започне възстановяването на баните в “Овча купел” и “Горна Баня”.

Ще се решава и как да се ремонтира северното крило на Централна минерална баня. Ще се работи и по изграждане на Център за съвременно изкуство в бившата топлоцентрала на НДК.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg