Удобният достъп до пари в брой продължава да има ключова роля за нормалния живот на много общности по целия свят, отчита компания международен  доставчик на финансови услуги.

Тенденция е напълно актуална за България, където 80% от всички плащания са в брой. Достъпът до кеш чрез банкомати е важна услуга и като много други, които съвременните хора използват ежедневно (куриери, доставка на храна и др.), и тя има своята цена.

Експерти съветва потребителите да се запознаят с начина, по който ATM устройствата функционират, за да могат да взимат информирани решения преди да изтеглят пари. Международният лидер в платежните услуги обяснява механизма на работата на банкоматите и причините да плащаме такси, когато ги използваме.

Всяко удобство има цена

Когато вечерят в ресторант, клиентите не плащат само за храната, която консумират. Всъщност те плащат за удобството ястието им да бъде приготвено и сервирано и за възможността да се насладят на приятна обстановка. Такава е ситуацията с много услуги, включително и банкоматите, обясняват от компанията.

Внимавайте, докато теглите пари от банкомат

Докато в някои страни потребителите са свикнали с таксите на ATM устройствата, в други хората очакват да теглят безплатно. Запитвали ли сте се обаче как парите в брой са достъпни на удобни локации? Донякъде е резонно да очаквате, че тегленето на пари от банката, в която държите средствата си, е безплатно, но и това невинаги може да се гарантира.

банкомат

Освен вашата банка има и други банки и доставчици на услуги, които не съхраняват спестяванията ви, но поставят банкомати на удобни места и ви спестяват ценно време и усилия. В крайна сметка достъпът до кеш е услуга като всички други и не трябва да се очаква тя да е безплатна.
 
Поставянето на надеждна машина на определена локация и зареждането ѝ с пари изисква регулярни инвестиции в инфраструктура, поддръжка на устройството, обезпечаване на сигурността и други. Идеята, че при използването на банкомати не трябва да се начисляват такси, идва от времето, когато е имало едва няколко банки, пазарите са били различни, а оперативните разходи – по-ниски.

Сега средствата, необходими за управлението на ATM устройство, се увеличават, което е причината редица банки да закриват свои банкомати и да напускат по-отдалечените места. Така много хора остават без удобен достъп до пари в брой, което оказва негативно въздействие върху ежедневието им.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg