Разходите за живот в София са се увеличили през последната година. Страната ни се изчаква на 165-о място през 2021 г. от 180 –о през миналата показват данни от проучването на Mercer за разходите за живот в различните столици.
 

Най-скъпият град за живот е Ашхабад, столицата на Туркменистан в Централна Азия, който миналата година е бил на второ място.Най-евтиният град в света е Бишкек, столицата на Киргизстан, следван от Лусака в Замбия и Тбилиси, Грузия, според проучването на Mercer.
 
След Ашхабад по скъпотия се нареждат Хонконг и Бейрут. Хонконг изпада от челната позиция, докато Бейрут скача с 42 места, за да се превърне в третия най-скъп град в света в резултат на „тежката и обширна икономическа депресия поради ескалацията на няколко кризи - най-голямата финансова криза в страната, Covid-19 и експлозията на пристанището в Бейрут през 2020 г.”, твърди Mercer.
 
Повече от половината от 10-те най-скъпи градове през 2021 г. се намират в Азия. Токио и Цюрих падат с по едно място на съответно четвърто и пето място, а Шанхай се класира на шесто, с едно място по-нагоре от миналата година. Сингапур се премесва от пето място на седмо. Топ 10 на най-скъпите градове се заключва от Женева на осма позиция, следвана от Пекин и Берн.
 
Класацията от 209 града измерва сравнителните разходи за повече от 200 артикула, между които жилище, транспорт и храна. Тазгодишната класация показва как Covid-19 е разклатил индекса, докато страните продължават да се борят с икономическите последици от пандемията.
 
Но това е добра новина за емигрантите в Дубай и Абу Даби, където цената на живота е спаднала поради диверсификацията на икономиката на ОАЕ, която е намалила влиянието на ниските цени на петрола върху брутния вътрешен продукт и впоследствие дефлацията.
 
Проучването на Mercer помага да се определят разходите за чуждестранни пакети за служители по международни задачи, които зависят от фактори като колебания във валутата, инфлация на разходите за стоки и услуги и нестабилност на цените за настаняване.
 

Mercer
Mercer

„Разходите за живот винаги са били фактор за международното планиране на мобилността, но пандемията е добавила изцяло нов слой сложност, както и дългосрочните последици, свързани със здравето и безопасността на служителите, дистанционната работа и политиките за гъвкавост, наред с други съображения”, каза Иля Бонич, президент и ръководител на стратегията на Mercer.

Разходите за жилище у нас са твърде високи

Слабостта на долара е понижила разходите за емигранти в САЩ, въпреки нарастващите разходи за стоки и услуги. Ню Йорк е класиран като най-скъпият град в САЩ, следван от Лос Анджелис, Сан Франциско, Хонолулу и Чикаго, устаноява проучването на Mercer.
 
Париж се издига до 33-то място. Лондон до 18-о,  а Бирмингам – 121-во. Рим е на 47 – покачване от 65 през 2020 ., Берлин е на 60-то – от 82, Мадрид – на 67-мо – от 87-мо, Прага – на 90-то – от 97-мо, Атина – на115-то – от 138-мо, Тирана – на 152-ро – от 163, Букурещ – на 160-то – от 174-то, Белград – на 163-то – от 183-то.
 

Mercer
Mercer

„Градовете в Обединеното кралство остават относително стабилни в класацията тази година, поради ниската инфлация и факта, че паундът остава силен спрямо всички основни валути по време на пандемията“, каза Кейт Фицпатрик, лидер на глобалната практика за мобилност на Mercer за Великобритания и Ирландия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg