Националният осигурителен институт вече е изплатил възстановените на около хиляда души с увреждания инвалидни пенсии и добавки за чужда помощ по изтекли ТЕЛК решения и забавено преосвидетелстване за ново решение.

Средства са получили хората, които през февруари са подадени в списък към НОИ от Министерството на здравеопазването.

962 души ще получат инвалидни пенсии през март

ОТ НОИ информират, че и занапред списъците ще постъпват периодично и след обработката им ще се извършват извънредни плащания на пенсии и добавки към хората с увреждания.

Става въпрос само за тези, които са подали документи за нов ТЕЛК три месеца преди изтичането на старият и не са преосвидетелствани навреме заради бавната работа на комисиите ТЕЛК.

istock
istock

 Служебното възобновяване бе регламентирано в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в сила от 29.01.2023г. Пенсионните плащания не се възстановяват безусловно и за всички лица, а на тези, които отговарят на нормативните изисквания, а именно – да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване и да е налице забава в медицинската експертиза.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg