Над 690 000 пенсионери още днес ще получат еднократно допълнително плащане от 75 лева, за това, че са завършили ваксинационния си цикъл доброволно. Това обяви социалният министър Георги Гьоков.

Той обясни още, че с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени допълнителни суми на възрастните хора, които през януари са получили по-ниски суми от сбора на пенсията и добавката за COVID спрямо декември 2021 г. По този начин плащанията за януари трябва да се изравнят с тези от декември.

С колко ще се вдигат пенсиите и възрастта за пенсиониране

 „Такива плащания ще има до края на месец юни”, увери министър Гьоков.

По думите му няма да има нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия плюс COVID добавката, от декемврийската. 


"След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер пряко отражение намери преизчислението на пенсиите от 25 декември и намаляването на COVID добавката от 120 на 60 лв., се създадоха нереалистични очаквания у голяма част от пенсионерите. Основна причина за това бе притеснението, че крайната сума е по-ниска в сравнение с изплатената сума от последните месеци на миналата година", каза още социалният министър. 

Той допълни, че увеличението на размера на пенсиите е средно с 61,25 лв.

Кого да търсим при въпроси за пенсионирането


"В пенсионната история през последните 12 години няма такова голямо увеличение в рамките на една година. През януари обаче при значителна част от пенсионерите изплащаната сума беше в минус", каза още Гьоков. 

"През февруари към пенсията ще има още 3 доплащания – COVID добавка от 60лв., доплащане за февруари за достигане на размера на декемврийската пенсия, както и доплащане за януари за достигане на декемврийската пенсия", уточни министърът. И подчерта, че отново ще има разминаване между януари и февруари. 

По думите му в размера на януарските плащания влизат доплащания и за 7 дни от декември.

Как да разберете къде се осигурявате за втора пенсия

„Няма пенсия, изплащана за пълен осигурителен стаж и възраст, по-ниска от линията на бедността”
, каза Гьоков. При отпусканите социални пенсии обаче това може да се случи.

„Волята ни е чрез системата за социално подпомагане да подпомогнем тези пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност, ако отговарят на условията за подпомагане”, каза Гьоков.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg