Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да идат, българските се чудят какви хранителни продукти да си купят. Олиото е поскъпнало с 40%. Инфлацията ще върви нагоре. Да оставим социалните плащания и да направим минималната пенсия поне равна на прага на бедност.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от "Има такъв народ" Мика Зайкова по време на дебатите по първото четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, информира БНТ.

Предложението на Зайкова е минималната пенсия да стане 370 лева.

По 120 лв. на пенсионерите за 3 месеца предлага ДПС

От своя страна бившият социален министър Деница Сачева репликира, че според ГЕРБ промяната на пенсионната система трябва да бъде извършена от редовно правителство, а не от служебно.

"Ние считаме, че актуализация на бюджета на ДОО на този етап не се налага, предложението е по-скоро с предизборен характер. Увеличаването на тавана на максималните пенсии за нас също е неприемливо. Ние предлагаме таванът да отпадне, за това са нужни 22 млн. до края на тази година", каза Сачева.

istock
istock

Тя съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще гласува "въздържал се" по така предложената актуализация на бюджета на ДОО за 2021 г. и между първо и второ четене ще внесе свои предложения.

Предлагат 100 лева бонус за всеки пенсионер

Мика Зайкова ѝ отговори, че предлагат бъдещо несигурно събитие.

"Това е популизъм. За да може служебното правителство да вкара вашите фамозни 50 лв. вътре, затова е възприело този ред", обърна се Зайкова към Сачева по повод осъвременяването на пенсиите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg