Няма да има прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии. 

Това увериха социалният министър Деница Сачева и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Още другата седмица ще бъде приета поправка в закона, с която ще се удължат ТЕЛК-овите решения с два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Така пенсиите няма да бъдат спирани и хората ще получат парите си в рамките на месеца, обясни Дариткова.

5 000 души ще останат с платена инвалидна пенсия само до 13 юли

Сачева посочи, че става въпрос за около 5000 души, а НОИ имал готовност да изплати средствата да края на месеца веднага след влизането в сила на закона.

Деница Сачева

„Няма да се слага конкретна дата, за да може независимо от това какви решения ще се вземат динамично, този текст да важи и хората да имат сигурността, че няма да има прекъсване в изплащането на техните пенсии. НОИ започва работа и ще има готовност, веднага щом има нормативното основание, хората да получат своите пенсии до края на месец юли“, увери от своя страна социалният министър Деница Сачева. 

Може да проверите колко става пенсията ви от 1 юли

Преди дни от НОИ съобщиха, че на 13 юли изтича удълженият срок на инвалидните пенсии във връзка с извънредното положение. Това бе така, тъй като в закона бе записано, че ТЕЛК решенията се удължават с 2 месеца след края на извънредното положение 13 май - съответно 13 юли.

Сега обаче се предлага ново удължаване - с още два месеца, от края на извънредната епидемична обстановка, която за момента е в сила до 31 юли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg