От началото на годината 971 пенсионери са поискали пенсиите им за осигурителен стаж и възраст да бъдат преизчислени без намален индивидуален коефициент срещу прехвърляне на средствата им от универсален пенсионен фонд. Това съобщиха от Националния осигурителен институт пред БНР.
 
154 от пенсиите вече са преизчислени. До края на юни всеки с отпусната пенсия в намален размер заради осигуряване в частен фонд може да поиска преизчисляване на основната пенсия след прехвърляне на  парите си от частния фонд в държавния.
 
От прозореца за прехвърляне на средства от януари до края на юни се възползват млади пенсионери, категорийни работници или работили в системата на МВР и отбраната, както и хора с отпуснати инвалидни пенсии.
 
Но срокът за прехвърляне важи и за кандидат-пенсионерите, които са пропуснали 5-годишния срок преди пенсиониране, за да прехвърлят парите си от частни фондове към НОИ, ако желаят.

Може ли да фалира пенсионният ни фонд

Така ще получат пенсия без редукция и това се отнася най-вече за онези малко над 17 000 жени, които от септември до края на годината ще навършат пенсионната възраст от 61 г. и 8 месеца и ще имат право на втора пенсия, но за сметка на редукция на основната от НОИ с около 9 на сто.
Преценката е лична.

 

istock
istock

Данните на Комисията за финансов надзор показват, че към края на миналата година над 3,8 млн. българи са осигурени за втора пенсия. Тяхната средна възраст е 42 г. и 2 месеца.
 
Средно натрупаната сума по партидите на всички осигурени в частен фонд е малко над 5000 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg