Във връзка с внесени предложения от няколко народни представители от парламентарната група на "БСП за България", както и на отделните предложения от народния представител Александър Сиди, по проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване /КСО/, от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/ в становище изразяват учудването си, че толкова драстични промени се предлагат между двете пленарни четения на проектозакона.

Една трета от хората ще са ощетени при пенсиониране


Проектозаконът бе внимателно оформен от работната група, която в продължение на две години разглеждаше всички варианти, осъзнавайки високата степен на важност за нормалното започване на процеса по изплащане на пенсиите на хората.

За този период бяха обсъдени много предложения и отхвърлени някои, като нарушаващи правата на пенсионерите, посочват от БАДДПО. И заявяват, че предложенията на БСП категорично не съответстват на разработения законопроект.

"Те са в различна посока и носят огромен риск. За да заработят, трябва да се промени съществено и останалата част от законопроекта. Т.е. трябва да се пренапишат наново основни текстове в ЗИД на КСО. Това означава блокиране на целия процес, връщане с години назад на процедурата и заплаха за нормалното протичане на процеса по изплащане на пенсиите, който трябва да започне през септември. Така на практика се блокира цялата реформа в пенсионноосигурителната система в страната, започнала през 1999 г., и провеждана с активното участие на правителства и експерти на БСП", се казва в становището на асоциацията.

Нови промени за вторите пенсии

Според БАДДПО, "предложенията на народния представител Александър Сиди биха могли да доведат до това, че само в първите пет години след влизането в сила на тези недопустими промени в закона, около 100 000 човека ще загубят правото си да си получат парите от 2-ри стълб".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg