Ще се обсъди възможността да се отвори тримесечен или шестмесечен прозорец за преместване на партидите за втори пенсии от частните фондове към НОИ за хората, които са изпуснали сроковете, съобщи социалният министър Деница Сачева.

През 2021 г. ще се пенсионират първите, които са осигурявани в двата стълба на пенсионната система. Това са жените, родени през 1960 г. или 17 000 човека, уточни тя.

Проблемът предстои да бъде решен до края на годината. В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ пет години преди датата на пенсиониране. За първите групи срокът обаче срокът е изтекъл.

Очаква се да бъде обсъдена и възможността за намаляване на процента на редукция за пенсията от първия стълб, каза Сачева. Според сегашната методика бъдещите пенсионери ще получават с 20% по-ниска пенсия от НОИ заради възможността да получават втора такава.

Мярката 60/40 ще продължи да действа до края на годината, като ще има нови облекчения за работодателите, каза още министърът на труда.

istock
istock


Добавката от 50 лева за пенсионерите до март догодина

За работодателите, ползвали до момента мярката, няма да има необходимост да подават наново документи. Ще подават само списъчен състав на служителите, за които кандидатстват, ще се взема под внимание осигурителният доход за месец август. Предстои предложенията да бъдат разгледани в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg