Разговорът за коледните добавки на пенсионерите не е приключил, каза пред журналисти в Благоевград премиерът Николай Денков. На журналистически въпрос за изказване на министъра на финансите, че тази година коледни добавки не са предвидени в бюджета, министър – председателят коментира, че след като стане ясно изпълнението на бюджета през ноември, темата ще бъде обсъждана отново.

"Това, което знам е, че министърът на финансите го казва като принцип, че е много по-важно да се повишат пенсиите, така че да има средства през цялата година, отколкото да им се дадат един или два пъти годишно. Представете си, че за 12 месеца вие дадете по 50 лева на хората, това са 600 лева, които те получават през годината, но другият вариант, който, за съжаление, хората са свикнали с него, вие не им давате тези 50 лева месечно, давате им 50 лева еднократно и те изглеждат щастливи, защото са получили 50, вместо да получат 600 лева", коментира премиерът.

Без коледни добавки за пенсионерите тази година

На въпрос обсъжда ли се увеличение на максималния осигурителен доход, Николай Денков каза, че е проведена среща с министъра на финансите, в която са участвали представители на синдикатите, на работодателите и на ИТ индустрията.

istock
istock

"Не им наложихме някакво решение, напротив, казахме им да обсъдят даже помежду си, защото знаете, че там има различни интереси", коментира премиерът и допълни, че след обсъждането между заинтересованите страни се очакват техни предложения, които ще бъдат разгледани в работна група, и на база предложенията ще се търси решение, което да бъде припознато от всички. 

"Знаете, че финансовият министър предлага да има формула, аз също мисля, че това е разумно, но пък част от участниците в тази среща не искаха да има формула, така че тази дискусия продължава", каза още Денков. 

Днес министър-председателят бе на посещение в Благоевград, където се срещна с преподаватели и ученици в Природо – математическата гимназия "Акад. Сергей Корольов", която тази есен отбеляза 50-годишнина. Николай Денков посети и Американския университет в България по покана на студентския клуб "Модел Европейски съюз" и участва в дискусия за присъединяването на България към еврозоната. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg