Хората, които са се осигурявали на най-ниски нива, трябва да отидат и да си преместят вноските за втора пенсия в НОИ, за да получат поне една минимална пенсия, това посъветва бившият социален министър Лидия Шулева.

Според нея моментът е изключително важен за първата кохорта от пенсионери, родени след 1959 г.

Тъй като факторите, които влияят на парите във втория стълб са прекалено много. Капиталовите схеми се правят за дълъг период – обикновено 40 г., колкото е трудовият стаж. Когато се е правила схемата през 2000 г. – са определили 20 г., но в тези години имаше 2 кризи и това се отразява. Не може да се компенсира изоставането, посочи Шулева.

"Моментът е ключов и трябва да се вземат решения как ще се формират пенсиите на първата кохорта от пенсионери, родени след 1959 г. Има едно обсъждано решение - да им бъдат намалени пенсиите с 20%, което категорично е несправедливо по три причини: ощетяват ги за времето, половината от което са внасяли пълна вноска.

Второ - пенсията от НОИ се формира 33% от държавата. Когато се изчислява процента, субсидията на държавата се маха и те отново се ощетяват. И трето - изчисляват се 5%, които доплаща държавата. Кумулативно това намаление на пенсията от първия стълб трябва да бъде не 20, а около 5-6 %, което автоматически води до по-голяма пенсия за повечето хора, но не и за тези на минимална пенсия.", подчерта Шулева.

istock
istock

"Проблемът с минималните пенсии е голям, те винаги са субсидирани - с 40-42% от осигурителния доход – да кажем минималната заплата. Всъщност субсидиите винаги са били 50 – 54% т.е. тези пенсии, освен онези 33% , са субсидирани допълнително – дава им се – 50 – 54, 60% дори субсидиране от държавата. При втория стълб, когато няма откъде да се вземат тези пари, ще се получи за първата кохорта по-ниски пенсии", категорична беше тя.

Сачева: Няма решение за увеличение на пенсиите

В момента това, което се случва – вдигат се минималните пенсии, но средните, попита Шулева. Докато минималните се стремим да са над 40% от осигурителния доход – средните са 30% от осигурителния доход. Това е изключително голям проблем и трябва да се обърне внимание на този въпрос.", посочи тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg