"Всеки пенсионер ще получи минимум 10% увеличение на пенсията от 1 юли". Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той уточни, че отпуснатите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента.
"Ако намалим пенсиите и заплатите, ще намалим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите?

Нещата не са прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. ... Стремежът ни е с увеличаване на доходите на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията. Работим сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи", заяви министърът.

Той подчерта, че инфлацията е безпрецедентна, но е в цяла Европа, не само у нас.

"В коалиционното споразумение е записано, че ще работим върху механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, за да не може да се твърди, че някой изкуствено я вдига. И у бизнеса да има предвидимост. Работим в тази посока", обясни социалният министър.

НОИ утвърди промените за пенсиите

По думите му увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционната култура.

istock
istock

"Мисля, че възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията", каза министър Гьоков.
По думите на министъра на труда и социалната политика се спекулира с липсата на управленска програма на правителството.

Той прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция. "Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има дълъг живот".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg