Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В интервю за NOVA, социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от юли.

“До този момент Covid добавката не беше елемент от пенсионната система, то беше просто добавка. Влизайки вече в пенсията, плюс тези 10%, увеличението на пенсиите става 20%, тъй като по този начин тази Covid добавката ще участва и в следващите индексации, които се предвиждат по-нататък. Това е нещото, което до този момент не се случваше, индексациите се извършваха без Covid добавката“, казва в предаването “Нашият ден“ Минчо Коралски, бивш министър на труда и социалната политика и посочва:
 
“Да, пенсиите ще се увеличат с 20%, като номиналното увеличение ще нарасне тогава, когато се извърши следващата фаза, когато ще се преизчислят всички пенсии с осигурителен доход от 2021 г, поне такива са намеренията на управляващите.

Ниските пенсии скачат с 26%, високите – с 16 на сто

Това преизчисляване ще стане лесно. Доколкото всеки едни пенсионер, който се е пенсионирал в нашата страна има индивидуален коефициент, който представлява съотношение на неговия осигурителен доход към средния осигурителен доход.“

“Новото тук е, че тези 60 лева от Covid добавката вече стават пенсия, те до този момент не бяха такава. Те бяха по-скоро една социална помощ. Когато станат пенсия, те вече се индексират, а до този момент не се индексираха и не бяха част от пенсията. Системата е направена така, че да издържи тези увеличения.“
 
Ще се преодолеят ли разликите в пенсиите за една и съща в професия в зависимост от годината на пенсиониране?
 

istock
istock

“Точно това се цели, когато един човек е бил близо до средния осигурителен доход, преди 10 години, когато беше извършено последното преизчисляване. Ако тогава средният осигурителен доход е бил от порядъка на 600 лева, сега пенсията ще се преизчислява при среден осигурителен доход над 1000 лева.
 
Очевидно ще се получи този ефект – хора с еднакъв осигурителен доход, еднакъв коефициент, но в различни години, да могат да получат сравнително едни и същи пенсии“, посочва още Коралски.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg