Предложението на правителството е от 1 юли всички индивидуални пенсии да бъдат увеличени с 10% за преодоляване на инфлацията, а след това към тях да бъдат добавени 60 лв., които в момента се изплащат като ковид добавка.

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ, цитиран от пресцентъра на МТСП.
 
Той обясни, че ако се приложи този подход, минималната пенсия ще стане 467 лв. „Това е увеличение от повече от 55% за последните 12 месеца, което не се е случвало назад във времето. Това е доста по-справедливо от увеличаването на всички пенсии с еднакъв процент“, каза министър Гьоков.

Той обясни, че с прилагането на този подход за по-ниските пенсии увеличението ще стигне до 26%, а за по-високите пенсии, например за тези от 1000 лв., ще бъде с 16%“.
 
Министър Гьоков подчерта, че от 1 октомври ще бъде направено преизчисление на пенсиите. Идеята на правителството е за всяка година след 2008 г. пенсиите да се увеличат със 100% от ръста на инфлацията или осигурителния доход в зависимост от това кой показател е по-висок.
 
„Повишението на пенсиите от 1 юли и преизчислението им от 1 октомври ще струва около 1,5 млрд. лв. Искаме да разпределим тези пари така, че да бъде справедливо за всички в пенсионната система“, каза министър Гьоков.

Какви са антикризисните мерки срещу инфлацията на правителството

Той уточни, че предложенията подлежат на дебати в Народното събрание, което ще вземе окончателното решение за увеличението на пенсиите от 1 юли с гласуването на актуализацията на бюджета. Според министър Гьоков  увеличението на пенсиите на две стъпки няма да доведе до нарастването на дефицита в бюджета на НОИ, тъй като и приходите от осигуровки в него нарастват заради ръста на доходите.
 

istock
istock

По повод на критиките на опозицията той коментира: „Предсрочните избори са само в главата на опозицията. Никой не иска предсрочни избори във време на война и сериозна инфлация. Представете си, че утре правителството подаде оставка и няма кабинет, няма парламент, които да приемат тези мерки. Какво ще стане с хората, които очакват тази подкрепа“, попита министър Гьоков.  „Управлението е стабилно към момента. Коалицията е сложна, но има дълъг живот, защото има сериозно коалиционно споразумение. Докато се придържаме към него, няма да се притесняваме за бъдещето й“, добави министър Георги Гьоков.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg