В началото на тази седмица антикризисните мерки на правителството ще бъдат оповестени, потвърди пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, но не уточни дали това ще стане днес.     

"В голяма степен мерките са изчистени и са готови за представяне. Може би трябва да минат през експертен и политически коалиционен съвет. Иначе парите са осигурени за тях."

Разговорът на премиера с работодателите е много важен. Всеки може да протестира, но исканията се постигат в преговори, посочи Гьоков. По думите му това може да доведе до "адекватни мерки, взаимно приемливи и за двете страни".

Пенсиите може да се вдигнат с 21% от юли 

"Това правителство обича да говори с хората."

Според Гьоков целта на разговорите не е "да се потуши протестът в сряда".

21,6% увеличение на пенсиите в голяма степен компенсира инфлацията, коментира социалният министър.

От 1 октомври правителството иска да адресира друг проблем в пенсионната система – за големите разлики в пенсиите, отпускани в различни периоди, поясни Георги Гьоков.  

Колко пенсионери са със запорирани пенсии

"И да въведем някаква справедливост. Ще има преизчисление, което ще сближи старите пенсии и новите."

iStock
iStock

Относно минималната работна заплата Гьоков отбеляза, че все не е ясно колко ще бъде тя от 1 юли.

По темата с нулевата ставка за хляба и диференцирания ДДС върху някои стоки от първа необходимост социалният министър каза, че "също има разбиране като че ли за намалени ставки за храните", но "когато интервенираме ДДС, ние не подкрепяме само тези, които имат нужда от подкрепа, подкрепяме и богатите".  

Все по-малко хора ще се пенсионират

"Най-добрият начин е всяко българско дете да получи тези 50 лева. Моето желание е всяко дете да получи тези пари, защото инфлационният натиск е върху всички – върху бедни и богати", каза още Гьоков за една от обсъжданите мерки.

Важно е, че ще има отстъпка на бензиностанциите, смята Георги Гьоков. Той очерта като дискусионно и това дали през този механизъм за отстъпки в цената на горивата до 50 литра се подпомагат "всички на калпак".  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg