Социалното министерство работи по вариант от 1 юли всички пенсии да се вдигнат с 21%, заяви народният представител от “БСП за България” Петър Кънев по БНР.
 
Според депутата от левицата 2 милиарда лева ще влязат под някаква форма в джобовете на хората, като средствата ще дойдат от допълнителните приходи от свръхпечалбите от електроенергията и от увеличените приходи от инфлацията.
 
Той каза още, че на експертен съвет по икономика и финанси управляващите са обсъдили антиинфлационен пакет, като на него са били възприети повечето предложения на БСП. На срещата се е взело решение да се премахне акцизът на пропан-бутана и метана и да се намали ДДС на някои горива от 20% на 9%.
 
“За първите 50 литра гориво ще се намалява цената с 50 стотинки. Разработват се няколко варианта - дали да бъде на всяко зареждане, дали да бъде на лична карта на член на семейството, или само на номера на колата”, коментира още Кънев.
 
По думите му твърдо е взето решение да се преразгледа облагането на печалбите на фирмите от сферата на енергетиката. Сред взетите решения са още увеличаване на акциза на цигарите, както е по европейските изисквания, и да се вдигне прагът на регистрация по ДДС, което ще стане от 1 януари следващата година.

Предлагат две увеличения на пенсиите - от юли и октомври

Социалистът каза още, че не е възприето предложението за намаляване на ДДС на храните от потребителската кошница, но се обмисля намаляване на ДДС на стоки с фиксирани цени като лекарства и ток. 
 

istock
istock

“Коментирахме за всяко дете да има допълнителни 50 лв.  В момента се дебатира как да бъдат дадени - дали чрез ваучери чрез училищата и детските градини, за да има стимул децата да ги посещават, или да се даде на работещи родители, за да има стимул родителите да работят. Ще се намери оптималното решение в близките седмици”, посочи друга мярка Петър Кънев.
 
“Трябва да се продължат преговорите с “Газпром”, когато свърши войната. Ще търсим и други решения на проблема със суровините”, коментира още Кънев.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg