Увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите от юли – това предвижда Министерството на труда и социалната политика. За най-ниското възнаграждение ще предложи сумата от 770 лева. Пенсиите ще нараснат с поне 10%, като това ще се случи на два етапа – от юли и от октомври. И за двете решения обаче все още се очакват разчетите на Министерството на финансите.
 
„Ако всичко зависи от министъра на труда и социалната политика минималната работна заплата щеше да бъде доста по-висока от сегашното й ниво. Работим върху нов механизъм за нейното определяне”, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков за „Събуди се”.
 
„Правим изчисления минималната работна заплата да стане 770 лв., което представлява 50% от средната за България. Засега като че ли не срещаме разбиране от Министерството на финансите, не защото те не са наясно, че размерът трябва да бъде такъв, а защото засега смятат, че не е нормално и ще бъде прецедент, ако бъде увеличавана два пъти в една и съща година. Разговорите обаче продължават и се надявам да имаме решение по въпроса”, посочи Гьоков.
 
По думите му след произнасяне от страна на финансовото министерство трябва да се мине и през дискусия с коалиционните партньори, както и със синдикатите, които традиционно одобряват, а работодателите са против. „Аз се надявам, ако направим добри сметки за актуализацията да имаме съгласие и от двете страни затова", допълни министърът на труда и социалната политика.
 
„Аз твърдя, че социалните работници ще получат увеличение на заплатите си, защото ние в социалното министерство правим разчети и ще направим възможно това увеличение. Говорим минимум за 10% увеличаване на заплатите, което да отчете инфлацията, натрупана през предходната година, както и в началото на тази. Относно тези социални работници, които са по общините мисля, че съответните кметове трябва да помислят за тяхното заплащане", коментира министър Гьоков относно планираното увеличение на заплатите на работниците в социалния сектор.
 
 
Във връзка с пенсиите той припомни, че по време на предходни правителства, като тези на Борисов е имало години, в които те въобще не са били осъвременявани.

Предлагат промяна в начина на изплащане на пенсиите

„Със сигурност процента на увеличение ще бъде по-висок от 6,1%. По време, когато Дянков беше финансов министър, пенсиите въобще не бяха осъвременявани. Ако прилагаме чл. 100 от Кодекса за социалното осигуряване се получават 6,1%, но с тях ние сме наясно, че в никакъв случай не компенсираме отпадането на 60 лв. COVID добавката, както и ръста на инфлацията. Затова, със сигурност увеличението ще бъде над 10%", категоричен бе Георги Гьоков. Той подчерта, че от 1 октомври се предвижда и второ увеличение, което да компенсира разликата между старите и новите пенсии.
 

istock
istock

Гьоков още веднъж припомни ясната и категорична позиция на БСП, която е против износа на оръжия за Украйна. „Имаме желязно коалиционно споразумение, но в него не са предвидени факти и обстоятелства, като войната, която води до повишаване на цените на повечето стоки и услуги. Ние трябва да компенсираме хората за увеличените цени", добави Гьоков
 
Според него, ако бъде взето решение за износ на оръжия към Украйна, оставането на БСП в коалицията е почти невъзможно. „БСП може да излезе от коалицията, правителството да стане на малцинството с евентуална подкрепа на БСП по различни теми в Народното събрание. Едно малцинство обаче ще бъде силно зависимо от останалите партии в опозиция – ГЕРБ и ДПС, например. Това обаче мисля, че би било подмяна на вота на българите“, обясни той. И увери, че БСП в никакъв случай няма да прави „грешни ходове“, които да доведат България до катастрофа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg