След септември Министерството на труда и социалната политика ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втората пенсия и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти.

Това заяви ресорният министър Деница Сачева.

Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система.

Над 3 млрд. лв. от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка.


Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап“, допълни тя.
 
В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината, допълни Сачева.
 
Тя поясни, че през последните над две седмици тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят, е устойчива, а в последните десет дни са се върнали нивата на регистрация на безработни отпреди извънредното положение.
 

istock
istock

Тя припомни, че се планира удължаване на мярката „60/40“ с още три месеца, а на базата на анализи през септември ще се прецени дали действието ѝ да не е до края на годината.

Пенсионни фондове пред колапс

В момента се изготвя и нов дизайн на мярката, според който работодателите ще може да кандидатстват за средства под формата на субсидия за запазване на заетост, както досега, но и за наемане на нови безработни хора.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg