Кандидат пенсионерите ще могат да избират по коя формула да се пенсионират до края на 2021 г. Това е записано в законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г., качен на сайта на Народното събрание.

Досега срокът за този избор беше до 1 януари 2023 година. При старата формула за определяне на коефициента се избират т. нар. “три златни години”, в които лицето е получавало най-голямо брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски. Трите години се определят от последните 15 години осигурителен стаж, преди 1 януари 1997 г. и за периода 1997-1999 г.

Мотивът за намаляване на срока са предвидените промени с намаляване на процента на редукция на пенсията от НОИ заради втората пенсия от частен фонд.
Изследване на НОИ преди време показа, че българите, избрали да се пенсионират по новата формула получават по-висока пенсия от тези, избрали старата.

До 1 юли 2020 г. 32 410 души са избрали пенсията им да се изчислява по старата методика и това се е оказало по-благоприятно за тях. Тези хора са 35,7% от всички пенсионирали се след 31 декември 2018 г.

istock
istock

Средната пенсия на избралите новата методика е по-висока с 27,4 на сто спрямо тези, предпочели старата. Първите са получили средна пенсия от 520 лева, докато при вторите тя е била 408 лева, показват данните на НОИ.

НОИ ще помага при избора на методика при пенсиониране

Според НОИ особено видима е разликата в пенсиите при двата варианта на хората, които се пенсионират при условията на първа, втора и трета категория труд. За избралите новата формула средната пенсия е с 43 на сто по-висока от тази по стария метод, посочват от осигурителния институт.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg