Българи, които са работили в Германия, могат да получат информация как да вземат пенсия за стажа зад граница. От 13 до 15 септември 2022 т.г. териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) във Варна ще бъде домакин на традиционните българо-германски консултационни дни.

Събитието се организира от НОИ, Федерацията на Германското пенсионно осигуряване и Германското пенсионно осигуряване - Средна Германия. В рамките на тези консултационни дни четири екипа експерти от двете страни ще предоставят индивидуални консултации по конкретни случаи, свързани с преценка на права в областта на пенсиите на лицата, живеещи в България, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателството на България и на Германия.

Консултациите са безплатни и се предоставят по желание на заинтересованите лица на български или на немски език.

Заинтересованите лица ще имат възможност да се консултират по въпроси, свързани с условията за придобиване на право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социално сигурност, съдържащи се в европейските регламенти, очакван размер на бъдещата германска пенсия.

Как да получите документи за стаж и доход при пенсиониране

Консултациите ще се проведат според предварително направени графици в сградата на териториалното поделение на НОИ във Варна, с адрес ул. „Охрид“ № 6.

Приемното време за консултации през трите дни е от 09,00 ч. до 16.00 ч. Желаещите могат да си запишат приемен час на телефони 052/663 269 и 052/663 290 или на електронна поща: Mariana.Mihajlova@nssi.bg.

istock
istock

За по-голяма ефективност на консултациите е препоръчително всеки записал се да носи със себе си документите си за трудов/осигурителен стаж, всички дипломи за образование и курсове, както и документ за самоличност. За признаването на осигурителен стаж за майчинство, жените следва да носят и акт за раждане на дете/деца.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg