От днес започва изплащането на майските пенсии. Проблем ще има за хората, които получават парите си по пощата, заради кибератаката, която атакува сървърите на дружеството преди седмици.

От Български пощи уверяват, че има организация за изплащане на парите. Те ще се изплащат ръчно по ведомост. Затова от Български пощи молят пенсионерите да посещават за получаване на пенсиите си само пощенските станции по постоянния си адрес, регистриран в НОИ.

Важно е да се спазват предварително обявените във всяка пощенска станция графици и е препоръчително клиентите да не идват само в сутрешните часове, допълват от дружеството.

На официалната страница на дружеството e публикуван банер  "Актуална информация за работещите услуги на Български пощи след кибератаката от 16 април".

От днес изплащат добавка на пенсионерите

Пенсионерите, които получават парите си по банкова сметка, ще имат заредени сумите си на 9 май, съобщиха от НОИ. Изплащането на пенсиите ще продължи до 20 май (петък).

istock
istock

Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителните плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите – т. нар. „ковид добавка“ от 60 лв. и разликата между общата сума от пенсии и добавки през януари 2022 г. и общата сума от пенсии и добавки от декември 2021 г.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg