Ако човек се осигурява на максималния осигурителен доход цял живот, ще получи пенсия от 1850 лева. "Този таван от 3 400 лева за кого е? За някакви, които не са заслужили това, а ще получат максимални пенсии по друг ред". Това заяви в "Денят започва" по БНТ лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

Имаме различна оценка за добри отношения между синдикати и правителството. Научаваме от медиите какво се случва, заяви още той. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) този диалог се подобрява, но е далеч от европейските нива.

Цените са свръхвисоки на енергията и за това Европейската комисия препоръча в своето съобщение от 8 март тази година да продължат мерките за компенсиране на цените толкова дълго, колкото е необходимо, каза Велев.

По думите му минималната заплата също трябва да се вдига и трябва да е различна за различните икономически дейности. Губим работни места, без да увеличаваме безработицата. От началото на годината са загубени 30 хил. работни места.

Пенсиите може да се вдигнат с 21% от юли

Според Велев, ако това не се направи европейската икономика става неконкурентноспособна, а инфлацията хвърчи в небесата. При предишната криза - през 2009 година, са инвестирани 53 часа в тристранен формат, за да изработим 64 антикризисни мерки, които впоследствие са обсъдени в управляващата коалиция.

istock
istock

Постигнахме съгласие за продължаване на схемата за компенсиране на високите цени. За май и юни имаме конкретни измерения, а за месец юли имаме уверението, че няма да бъдат по-неблагоприятни условията за предприятията. При цени на борсата ден напред между 200 и 500 лева, крайните цени след компенсация ще бъдат между 200-260 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg