Какви обезщетения получават при пенсиониране работещите в Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ и как се осъществява контролът върху тях, е въпросът на депутата Ивайло Мирчев от „Демократична България“ до министъра на транспорта Николай Събев.

Министърът посочва, че още през 1996 г. РВД има сключен колективен трудов договор, в който  е уговорен по-голям размер на обезщетението при прекратяване на трудовия договор заради придобито право на пенсия.

Пенсионерът има право на обезщетение равно на броя на отработените години в дружеството, умножен по размера на последното брутно месечно възнаграждение.

От 2006 г. е въведен настоящият механизъм за определяне на обезщетението, чрез формула, която отчита последната заплата, броя на годините трудов стаж в дружеството и коефициент на съотношението между индивидуалната основна заплата и базова единица, приета за предприятието. На тази база са изплащани и обезщетенията през последните пет години, посочва министърът.

Той уточнява, че РВД не ползва никакви бюджетни средства, а изцяло финансира дейността си от такси за аеронавигационно обслужване.

Имам ли право на шест заплати при пенсиониране, ако съм уволнен

По данни на министъра през 2017 г. са изплатени близо 980 000 лева обезщетения за пенсиониране на едва 4 човека от оперативния персонал – ръководители полети. Или сметката показва, че средно те са получили по 240 000 лева. По-малки суми са получили 6 човека от инженерно-техническия състав – над 643 000 лева или по над 100 000 лева всеки.

istock
istock

През 2018 г. 12 души ръководители полети са си разделили близо 2,7 млн. лева, а 15 човека от инженерния състав – 1,8 млн. лева като обезщетения за пенсиониране. През миналата година 10 човека ръководители полети са получили общо над 1,67 млн. лева, или по 160 000 лева, а 17 души от инженерно-техническия персонал са взели общо 2,32 млн. лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg