Независимо от наближаващите празници, пенсиите и през септември ще се изплащат в обявения срок от 7-мо до 20-то число на месеца, за който се отнасят, казаха от НОИ пред „Монитор“.
 
Добавката от 50 лв. ще бъде изплатена на пенсионерите и през септември. Допълнителната сума ще се изплаща на всички, независимо от размера на техните пенсии. На нея имат право 2 080 000 възрастни хора. Изплащането на добавката към пенсиите всеки месец е мярка, която стартира през месец август 2020 г.
 
От 1 септември 2021 г. влизат и в сила разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), с който се променя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, които са родени след 31 декември 1959 г. и осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ).

Кога може да отпадне таванът на пенсиите

С тях се цели постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното обществено осигуряване (ДОО).

istock
istock

Посочените промени ще се прилагат при изчисляването на размера на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 г., както и на пенсии с по-ранна начална дата, ако производството по отпускането им не е приключило към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер, посочват от НОИ.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg