Преизчислението на пенсиите трябва да бъде направено така, че да бъде справедливо за всички български пенсионери. Това заяви в "Денят започва" по БНТ 1 служебният социален министър Гълъб Донев.

Според него разговорът за преизчислението и какъв трябва да бъде подхода за това, трябва да бъде воден в парламента. Той припомни, че в момента тече срокът за даване на предложения за актуализацията на държавния бюджет.

До 2 септември трябва да бъдат дадени предложенията за бюджета на ДОО и НЗОК, а до 10 септември на държавния бюджет.

Следващите дни ще бъдат съществени за това какви предложения ще бъдат представени към трите законопроекта, каза Донев. По думите му предложенията в бюджетите в социалната сфера са най-атрактивни, защото интересите на българските граждани минават през тази сфера.

"Надявам се здравият разум да надделее, защото трябва да се запази финансово устойчива система, да има адекватност на доходите от пенсии, мотивация към хората, които в момента са в осигуряване и техните вноски финансират размерите на пенсиите, които се изплащат в момента. Много са основните моменти, които трябва да бъдат отчетени, когато се правят предложения, за да не доведе разклащане в системата", каза министърът.

За следваща и по-следващата година е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите, категоричен е Гълъб Донев. Това може да стане в един период до 5 години.

istock
istock

По думите му таванът на пенсиите е вързан с максималния осигурителен доход и ако се следва Кодексът за социално осигуряване максималната пенсия е 40% от максималния осигурителен доход. Когато започне плавно да се вдига максималният осигурителен доход, постепенно ще отпадне необходимостта от съществуването на тези ограничители.

172 000 пенсионери могат да поискат преизчисление на пенсията

Донев каза още, че е стартирало нормално отпускането на пенсии от втория стълб - допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Това, което много хора могат да направят, е да подадат заявление за преизчисление на пенсията, каза той.

По отношение на енергийните помощи Донев заяви, че те се получават 5 месеца в годината, докато пенсиите целогодишно. Тази година е увеличен размерът на енергийната помощ - за целия политически сезон е 523.55 лв. Помощта ще се изплаща от 15 септември.

Нарастват потребителите на тази помощ. Тази година те са над 330 000, което е близо 17-18 % ръст.

istock
istock

Донев каза още, че политическите партии предлагат промяна в размера на майчинството за втората година. В момента помощта е 380 лв. Предложенията са за различни размери. Голяма част от майките са осигурявани върху минимална работна заплата и има предложение втората година да се получава размера на минималната работна заплата.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg