Нидерландия и Дания затвърждават водещите си места като страните с най-добри пенсионни системи в света, показва ново глобално проучване за Международния пенсионен индекс на института към едноименната компания за човешки ресурси Mercer CFA.
 
Резултатите на над половината от страните (20) от общо 39 включени се понижават на фона на коронавирусната пандемия. Световната рецесия е довела до намаляване на вноските за пенсии, понижаване на инвестиционната възвръщаемост и до по-висок държавен дълг в повечето държави, посочва Bloomberg.
 
България не е включена в проучването.
 
„Неминуемо това ще се отрази на бъдещите пенсии, което означава, че някои хора ще трябва да работят по-дълго, а други ще трябва да се примирят с по-нисък стандарт на живот по време на пенсия“, посочва Дейвид Кнокс, автор на доклада и старши партньор в Mercer.
 
„Всъщност ще трябва да разчитаме все повече на себе си с частни осигуровки“, допълва той.
 
По думите на Кнокс пенсионни системи като тези в Австрия и Италия, които не са успели да натрупат стабилно количество частни средства, е по-вероятно да се окажат под нарастващ натиск. Двете страни се нареждат съответно на 28-о и 29-о място.
 

istock
istock

В допитването Япония е на 32-о място, като оценката й показва „значителни слабости и/или пропуски, които трябва да бъдат адресирани“. Ключова препоръка е увеличаването на пенсионната възраст, тъй като продължителността на живот в страната не спира да расте. На последните две места застават Тайланд и Аржентина, където трябва да бъде увеличена подкрепата за най-бедните и да се подобри управлението на частните пенсионни фондове, се казва в доклада.
 
Класирането, което се основава на над 50 показателя, оценява това дали дадена система води до подобряване на финансовото състояние на своите пенсионери, дали е устойчива, както и дали се ползва с доверието на обществото.
 
САЩ са на 18-о място. Пенсионната система в страната има добри черти, но също така „има големи рискове и/или недостатъци, които трябва да бъдат адресирани“, се казва в доклада.
 
В поставената на първо място Нидерландия най-голяма част от работещите се радват на пенсионни планове, базирани на средните им приходи през годините на активна работа и на универсална държавна пенсия. Това означава, че даден служител получава  80% от приходите си преди пенсиониране, след като спре да работи, показват данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
 

iStock
iStock

За сравнение във Великобритания и Япония тези проценти са съответно 28% и 37%.
 
Допълнителна причина за тревога тази година е и решението на някои правителства по света – като Австралия и Чили – да разрешат на работещите да използват пенсионните спестявания по-рано.
 
„Въпреки че тези мерки облекчават краткосрочната финансова тежест на гражданите, те компрометират спестяванията за бъдещето“, посочва Джанет Ли, ръководител на звеното за благосъстояние в Азия на Mercer.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg