Вноските в НОИ намаляват заради новите над 100 000 безработни, които не внасят осигурителни вноски заради съкращенията. Когато икономиката се свива, тя трябва да има резерви, според него.

Решение е ръст на пенсионната възраст. Това заяви икономистът Красен Станчев от Института за пазарна икономика.
Най-големият спад на приходите в частните пенсионни фондове е през 2008 година заради смяна на законодателството, посочи той.
 
Припомняме, доклад на НОИ, чиито данни станаха ясни вчера, показва, че парите за пенсии може да не стигнат.  В тази връзка социалният министър Деница Сачева посочи, че за тази година 65% от средствата в бюджета са от осигурителни вноски. Тя увери, че Сребърният фонд е стабилен, средствата в него за над 3,8 млрд. лева и той няма да бъде пипан.
 
Пари за пенсии ще има, потвърди и бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му нова икономическа криза би могла да затрудни ситуацията, но от 15 години НОИ не може да плаща пенсиите само от постъпленията от вноски.

istock
istock

Това, което ни смущава, е демографската ситуация, каза Нейков. Демографската ситуация може да се промени. НОИ е изпълнител и тук има сериозен риск, който идва от популизма преди избори, каза бившият социален министър.

Стигат ли осигуровките на работещите за плащане на пенсии и болнични

13 милиарда лева има в частните пенсионни фондове. Това са лични пари на хората и те се унаследяват. Системата работи, категоричен бе Нейков. Според него най-добре е да се участва и в двата фонда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg