Парите, които внасяме като осигуровки, може да не стигнат за изплащане на пенсиите и болничните. Това е един от рисковете, които експертите от НОИ очертават, предава NOVA

По изчисления на експертите, в момента 3-ма работещи издържат с вноските си 2-ма пенсионери. Прогнозата обаче е делът на възрастните да става все по-голям, за сметка на намаляващия брой активно работещи.

НОИ: Има опасност за пенсионната система

Според експерти в пенсионната система България е в уникална ситуация. Но с отрицателен знак. Защото при тези темпове на застаряване на населението и при съществуващите правила и законодателство, на работещите и осигуряващи се българи ще им става все по-трудно да изкарват пенсиите на възрастните ни родители.  От социалното министерство обаче не видяха повод за притеснение.

istock
istock

Петър Петров работи като автомонтьор и има зад гърба си 30-годишен трудов стаж. Притеснява се обаче, че  когато стигне до пенсия, няма да има кой да му я плаща.

„Още отсега няма хора, които да работят. Те са навънка повечето. До пенсия не мога да ви кажа дали ще стигнем”, коментира Петър Петров.

Експерт: Пенсионната система е обект на манипулации

3 към 1 е съотношението на хората в трудоспособна възраст и пенсионерите. Така на 100 лица на възраст между 15 и 64 г. се падат 34 пенсионери. По-тревожна е обаче картината при осигуряващите се лица и пенсиите, които трябва да се платят.

„В момента имаме около 3,2 млн. работещи и имаме около 2,2 млн. пенсионери. Съотношението не е  3 към 1. Не сме даже 2 към 1, а сме 1,5 към 1. Тази картина в момента е уникална. Няма в света такава ситуация – 3 милиона да осигуряват пенсиите на 2 милиона пенсионери”, коментира Иван Нейков, бивш социален министър и експерт.

istock
istock

Парите от осигуровки все повече няма да достигат за покриването на пенсии, обезщетения и помощи. Експерти на НОИ предупредиха, че разходите на държавното обществено осигуряване ще са повече от приходите до 2070 г.

Каква втора пенсия ще получат бъдещите пенсионерки у нас

„В момента около 50 % от парите идват не от осигуровки, а от данъци. Когато се обещават по-високи пенсии, този, който ги обещава, не мисли от къде ще намери парите. Трябва да го мисли после някой друг”, коментира Иван Нейков.

Друг прочит на прогнозите в доклада направи социалният министър Деница Сачева.

БГНЕС
БГНЕС

„Данните са доста добри. Все по-малка е зависимостта на ДОО от държавния бюджет. За тази година в бюджета 65% са от осигурителни вноски и към този момент 31% са средствата, които са преведени от държавния бюджет. Този доклад не казва нищо ново, за което трябва да се притесняваме”, каза министър Деница Сачева.

Тя увери, че по-високата минимална пенсия от догодина и индексацията няма да навредят на стабилността на системата.

„Ние все още не сме обсъдили окончателния вариант, по който ще стане индексацията, но сме ги предвидили в държавния бюджет. Не харчим безразсъдно пари”, заяви Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg