От 1 юли ще има индексация на пенсиите, като за тези които взимат между 300 и 369 лева, индексацията ще е 10%, а за пенсиите над 369 лева – 5%.

Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия. Таванът на пенсиите в момента е 1200 лева, а догодина най-вероятно ще прехвърли 1400 лева, допълни тя.

Запитана за сравнение със съседните ни страни и фактът, че в Северна Македония, в Сърбия получават по-високи пенсии от българските пенсионери, Сачева каза, че вероятно производителността на труда е по-висока. Това са възможностите на бюджета, отчете тя.
 
Всяка държава преценява съобразно възможностите, съобразно политиките и съобразно средствата, които може да преразпределя и броя на населението, допълни министърът.

istock
istock

„Предлагаме да няма подоходен тест и за помощта за 1 и 8 клас. Предлагаме помощта да стане 300 лева, а не 250 лева, както е в момента”, обясни още социалният министър. Това ще струва още 398 милиона на държавата.

Увеличението на пенсиите по три начина

„Нека първо бъде приет бюджетът за следващата година, после ще спуснем указания как ще става получаването”, заяви Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg