Единият от вариантите за осъвременяване на пенсиите за стаж и възраст е по така нареченото "швейцарско правило".

Другият вариант е преизчисляване на пенсиите за тези, които вече са придобили право на пенсия и продължават да работят, обясни Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика в НС.

Друг елемент при определяне на размера на пенсиите е свързан с промяна на коефициента, който 1.2 за всяка година стаж. Размерът на пенсията се определя като доходът се умножи по този коефициент.

Според реформата на бившия социален министър Ивайло Калфин този коефициент е трябвало да расте до 1.5, припомни Адемов, но управляващите са решили, че трябва да бъде фиксиран на 1.2. Депутатът обясни, че през този коефициент може да бъде индексиран осигурителният принос на лицето, което да се отрази на размера на неговата пенсия.

За 50-те лева на месец за пенсионерите, обещани от премиера, Адемов заяви, че не са дори социално подпомагане. Според него става въпрос за една определена подкрепа е предизборен привкус.

istock
istock

"Тези 50 лева по никакъв начин не отчитат осигурителния принос на пенсионерите. Няма никакво значение колко години си работил, върху какъв доход си се осигурявал. Единствената им връзка с пенсиите е, че се раздават заедно с пенсиите", заяви депутатът.

По негово мнение в условия на тежка корона криза, съчетана със социална, здравна, икономическа криза, бюджетът по-скоро трябва да има антикризисен характер, за да може да бъдат покрити потребностите на хората, които имат най-големи нужди от финансов ресурс.

Дават втори шанс за прехвърляне на вторите пенсии

За Адемов е очевидно, че бюджетът за следващата година ще бъде приет в условия на дефицит, който трябва да се покрие или от увеличени данъци и осигурителни вноски, което не е приемливо, или от дълг.

"На входа на системата трябва да има мерки, които да бъдат адекватни", смята депутатът.
           
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg