26 хиляди пенсионери няма да получа увеличение на пенсиите от 1 юли.

Причината е, че те получават максималния размер на пенсията, който и за тази година беше определен на 1200 лева.

От 1 юли всички пенсии трябва да бъдат индексирани по швейцарското правило с 6,7 на сто.

Така средната пенсия ще достигне 412 лева, а социалната - 141 лева и 63 стотинки.. Минималната за осигурителен стаж и възраст се вдига на 250 лева.

А оттук нататък пенсионерите ще взимат и по-малко, защото догодина първата кохорта, а това са жените, които са родени през 1960 година, ще почнат да получават пенсии от т.нар. „Втори стълб“, твърди финансовият експерт Мика Зайкова пред Фокус.

По думите й сумарно пенсията, която ще получат от НОИ и от втория стълб, ще бъде по-ниска от пенсията, ако парите са ти само в НОИ.

„Това е, защото схемата не е добре регулирана, второ, защото има системна грешка в строежа на частните фондове. Всичките фондове са с отрицателна доходност“, посочи тя.

Според нея не можеш да кажеш, че получаваш втора пенсия, ако тя е равна на 30 лева, защото горе-долу толкова ще бъде пенсията – средно между 30 и 40 лева на първата кохорта пенсионери.

istock
istock

Да, вярно е, че те не са изпълнили целия пенсионен период, но вярно е, че колкото по-нататък отиваме, толкова по-бедни ще стават пенсионерите по простата причина, че максималният осигурителен доход е затиснат отгоре.

Вдигат пенсиите от 1 юли

Каква пенсия очаквате, когато и 20 хиляди лева заплата да получаваш, тебе те осигуряват до 3 000 лева, защото това е максималният осигурителен доход, допълни експертът.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg