250 лева ще е минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли. Увеличението е с 13,9 на сто, спрямо сегашният ѝ размер, съобщава Националният осигурителен институт (НОИ).

Всички останали пенсии отпуснати до края на миналата година се актуализират по Швейцарското правило със 6,7 на сто, също от началото на следващия месец.

Таванът на пенсиите се запазва на 1200 лева, средната ще достигне 412 лева.

Минималната лична пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто с трайно увреждане е в размер на 115 на сто от минималната пенсия за стаж.

Така тя ще бъде 287 лева и 50 стотинки. За хората с инвалидност от 71 до 90 процента съответно 262 лева и 50 стотинки.


Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване също са процент от минималната за стаж и възраст. За тях съответно определеният минимум е 312,50 лева, за хората с най тежки увреждания и 287,50 лева за тези с 71 до 90 процента увреждане.

Най ниският размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя е 141,63 лева.

НОИ
НОИ

Добавката за чужда помощ, която е 75 на сто от социалната ще бъде съответно 106, 22 лева.

Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли. НОИ няма да изпраща разпореждания.

Кога мога да си прехвърля парите за втора пенсия в НОИ

Документът може да се получи на място в териториалните поделения чрез пощите с обратна разписка или чрез системата за сигурно електронно връчване, съобразно заявеното от хората.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg